Pimeää rahaa

24touko08

Politiikan tutkiva journalismi ei olekaan kuollut. Viime päivinä on selvitelty ahkerasti vaalirahoitusta, kuultu omalaatuisia selityksiä Arkadianmäeltä ja saatu lainmuutoskin vireille. Hyvä, hyvä!

Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, että suurin kiitos kuuluu sammakoita päästelleelle keskustan Timo Kallille, jonka lausunnosta lumipallo lähti pyörimään. ”Pimeä” vaaliraha ei ole mikään uusi ilmiö, mutta kovin pontevasti media ei ole sitä aiemmin kaivellut. Sen sijaan on keskitytty jo 90-luvulla loppuun ammennettuihin kansanedustajien poissaoloihin, taksiajeluihin ja kateusmatkoihin ulkomaille. Vihdoinkin meillä on siis jotain uutta ja hätkähdyttävää paljastettavaa.

Pääministeri Matti Vanhasen mielestä yritysten maksamat isot summat vaaliehdokkaiden tukiryhmille ei ole korruptiota. Eihän se korruptiota olekaan sanan tiukassa juridisessa merkityksessä, mutta jälleen kerran poliitikolta unohtuu asian moraalinen puoli.

Maksettiinpa raha suoraan ehdokkaan käteen tai taustaryhmille, yksikään yritys ei tee sitä vastikkeetta tai ainakaan ilman tausta-ajatuksia. Mikäs siinä, jos se tehdään äänestäjien suuntaan avoimesti eikä esimerkiksi epämääräisten veroparatiisiyhtiöiden kautta.

Vanhasen mielestä on parempi olla tietämättä, mistä raha tulee.

Niinköhän? Entäpä kun media tai jokin muu taho saa selville ja paljastaa poliitikon todellisen taustavoiman? Jos se on dirty money, siinä eivät selittelyt auta. Olisi sittenkin ollut parempi tietää.

Setä Arkadia toteaa blogissaan osuvasti, että päitä ei ole nyt putoillut, koska sotku ja synti on kollektiivinen. Näin on – skandaalin syntyä ajatellen rikkomuksen tekijöitä on liikaa ja pahin pääpiru puuttuu. Kova kohu ja kolaus poliitikkojen ennestäänkin heikolle arvostukselle on silti saatu aikaan. Tällä kertaa poliitikot voivat median sijaan syyttää ihan vain itseään.

Vanhanen on kuitenkin pitänyt matalaotsaisena omien toimiensa kyseenalaistamista. En voi kuin hämmästellä sitä, miten helpolla pääministeri on päästetty näistä lausunnoistaan. Hus, vallan vahtikoirat – kimppuun vain!

Mainokset


No Responses Yet to “Pimeää rahaa”

  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: