Millainen luuranko on Kataisen kaapissa?

25Huh08

Kapeaksipa käy huippupoliitikkojen sosiaalinen elämänpiiri yksityiselämän paljastusten pelossa. Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen on kertonut Savon Sanomien haastattelussa, ettei uskalla palkata perheeseensä kotiapulaista, koska se todennäköisesti merkitsisi yksityisasioiden kertomista julkisuuteen.

”Joku voi sananvapauden nimissä vaatia, että kaikki kotitapahtumatkin pitää voida kertoa julkisuudessa”, Katainen murehtii lehden haastattelussa.

Rauhoitutaanpas nyt. Ihan noin pitkälle ei Suomessa ole vielä menty, ja tuskin kovin helposti mennäänkään. Suuressa maailmassa näitä juoruilijoita kyllä riittää esimerkiksi brittien kuninkaallisen perheen liepeillä, mutta Suomessa ei ole yhtä suuria ja tavoittamattomia puolijumalia, joiden kotiasiat kiihottaisivat kansaa.

Vaikka meillä on viime aikoina puhuttu poliittisen kulttuurin muutoksesta, kovin hätäisiä päätelmiä ei kannata mennä tekemään pelkästään Matti Vanhasen ja Ilkka Kanervan tapausten perusteella. Monenko muun ministerin yksityiselämästä tiedämme enemmän kuin perusfaktat? Millaiset tapetit on Kataisen, Stubbin, Väyrysen, Braxin, Holmlundin, Thorsin, Häkämiehen, Kiviniemen, Sarkomaan, Wallinin, Anttilan, Vehviläisen, Lindénin, Pekkarisen, Cronbergin, Hyssälän, Risikon, Lehtomäen ja Vapaavuoren makuuhuoneessa? Nii-in – ei ketään kiinnosta.

No, ex-kulttuuriministeri Tanja Karpelasta tiedämme yhtä sun toista mutta tuskin läheskään kaikkea. Sitä paitsi hän pelaakin politiikassa viihdejournalismin pelisäännöillä ja antaa siten itse aiheen tunkeilevammalle tarkastelulle.

Kataisen kauhuskenaario on mahdollinen mutta erittäin epätodennäköinen. Samalla periaatteella hän ei voisi palkata myöskään siivoojaa tai putkimiestä, päästää mittarinlukijaa sisään tai kutsua tuttavia kylään. Sitten hän joutuu myös miettimään, kannattaako kertoa henkilökohtaisista asioistaan mitään omille sukulaisilleenkaan. Entäpä omat lapset? Nehän selostavat kaiken näkemänsä ja kuulemansa kirkkain silmin päiväkodin tädeille. 

Tule alas jalustalta ja elä normaalia elämää, Jyrki. Silloin ei synny skandaalejakaan.

Mainokset


2 Responses to “Millainen luuranko on Kataisen kaapissa?”

 1. 1 Epa

  Luulen, että Kataisen kaapissa piilottelee luuranko nimeltään Tahtoo-saada-julkisuutta. Kuten todettua, kantsii killistellä jalustalla ja vähän huhuilla, että saa huomion heräämään (attention). Menisikös sitten niin, että pitäisi saada aikaan kiinnostus (interest)..jne..? Aida-malli taitaa olla peräisin 1800-luvulta, mutta toimii kuin suksi.

  Toinen vaihtoehto lienee, että kaapissa asuu pelkkä Tahtoo-olla-kiinnostava-kun-muutkin-on -luuranko.

 2. 2 Hanna

  Minusta Kataisen huoli on ihan aiheellinen. Kyse ei ole niinkään siitä, kiinnostaako tavallisia ihmisiä tietää julkisuuden henkilöistä kaikkea – minua ei ainakaan – vaan se, mistä lehdet haluavat kirjoittaa. Tottakai on aivan luonnollista, että julkisuuden henkilöt haluavat suojella yksityisyyttään ja arvioivat omaa toimintaansa tässä valossa.

  Viime vuosina lehtien välinen kilpailu on mennyt niin kovaksi, että lukijoista kilpaillaan näillä ’skandaali’-jutuilla. Varsinainen tiedonvälitys ei ole enää niin olennaista. Sitten voidaan taas kertoa, että esim. politiikan uskottavuus laskee kun on ensin kaivettu esiin jotain aivan kamalan kamalaa. Ainakin minun silmissäni niin tv kuin kotimaiset lehdet – tyypistä riippumatta – ovat alentuneet sellaiseen roskajournalismiin, että välillä ihan oksettaa. Esimerkkinä tästä vaikkapa Lordin eli Tomi Putaansuun kuvien julkaiseminen Seiskassa. Lehden tilajat äänestivätkin tässä tapauksessa jaloillaan, mikä olikin aivan oikein. Itse olen tuntenut viime vuosina myötätuntoa juuri poliitikkoja kohtaan heihin kohdistuvan ajojahdin vuoksi. Media tuntuu haluavan häivyttää taustalle esim. kansanedustajien tekemän työn ja päätökset ja tehdä juttuja vain heidän yksityiselämästään . Olen miettinyt, että olisiko se niin kauhean kamalaa, jos edes yksi lehti kirjoittaisi jotain positiivista heistä. Mediahan voisi käyttää valtaansa myös positiivisella tavalla vaikkapa lobbaamalla joidenkin ympäristöystävällisten päätösten läpivientiä eduskunnassa.

  Asioista saa ja pitääkin kirjoittaa, mutta tietty kunnioitus toisia ihmisiä kohtaan tulisi silti säilyttää. Julkisuuden henkilöilläkin on oltava täysin yksityinen alue elämässään, sanokoot tuomioistuimet mitä tahansa. Harva meistä rupeaisi istumaan lasikopissa kaiken kansan töllisteltävänä 24/7 elämänsä jokainen päivä. Big Brotherit on sitten asia erikseen.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: