Joko dopingvyyhti vihdoin purkautuu?

23Huh08

Nelosen Uutiset on saanut vainun dopingskuupista. Jokin aika sitten tv-kanava kertoi nimettömiin lähteisiin vedoten, että hiihtäjä Marjo Matikaisen pöydällä olisi nähty epo-pullo. No, on minunkin pöydälläni ollut kaikenlaista epäilyttävää tavaraa, mutta ei se vielä tee minusta tämän tavaran omistajaa tai käyttäjää. Matikainen-Kallström oli syystäkin pöyristynyt leimaavista väitteistä, joiden taakse ei löytynyt kovempaa faktaa.

Tällä kertaa Nelosella on sisäpiirilähde, joka lupaa puhua vaikka oikeudessa suunsa puhtaaksi dopingin käytöstä suomalaisessa hiihdossa 1990-luvulla. Anonyymin lähteen mukaan Hiihtoliitto peitteli dopingin käyttöä.

Maastohiihdon lajipäällikkönä toimi 1989-1997 Jari Piirainen, joka on Hiihtoliiton nykyinen toimitusjohtaja. Jos Nelosen väitteet pitävät paikkansa, Piirainen sanoo olleensa tällaisesta toiminnasta ”autuaan tietämätön”. Jos väitteet todellakin pitävät paikkansa, Piirainen löytää lausuntonsa vielä monta kertaa edestään.

Nimettömät lähteet kuuluvat tutkivaan journalismiin ja ilman niitä moni merkittävä paljastus jäisi tekemättä. Tässä tapauksessa lähteen kannattaisi kuitenkin tulla nimellään esiin, jos hän kerran niin määrätietoisesti haluaa totuuden tulevan julki, että on valmis myös todistamaan oikeudessa. Ilman nimeä uutinen jää pelkäksi leimakirveen heittelyksi eikä ehkä johda jatkoseurauksiin.

Mitä muita syitä kuin luontainen ujous lähteellä on tässä tapauksessa pysytellä nimettömänä?

Joko hänellä itsellään on jotain menetettävää tai sitten hänen oma toimintansa ja väitteensä eivät kestä kriittistä tarkastelua. Voisiko hän pelätä oman turvallisuutensa puolesta? Tuskinpa, ellei sitten kiellettyjä aineita ole hankittu alamaailmasta. Ehkä tietolähde on jo ollut oikeudessa ja todistanut siellä vastoin nykyisiä puheitaan. Ehkä hän on tehnyt vaitiolosopimuksen, mutta haluaa silti tietojen tulevan julki.

Odotan jännityksellä Kari-Pekka Kyrön kommentteja asiaan. Tähän mennessä relevanteinta lähdekritiikkiä Nelosen uutista kohtaan on muuten tullut hieman yllättävältä taholta – Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteelliseltä johtajalta Timo Seppälältä.

Mainokset


One Response to “Joko dopingvyyhti vihdoin purkautuu?”


  1. 1 Päivän hitti: Tarja Smura « Skandaalin polttopisteessä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: