Kanerva kaatui sepalus auki

01Huh08

hymy2.jpgNiin siinä sitten kävi, että Suomen historian ensimmäinen ministeri kaatui aprillipäivänä seksiskandaaliin. Draaman kaari päättyi draaman kannalta väistämättömään ja ennakoitavissa olevaan mutta monen mielestä silti uskomattomaan loppuratkaisuun.

Uusi aika on nyt todellakin alkanut. Suunta on kohti entistä kovempia, yksityisempiä ja intiimimpiä paljastuksia julkisuudessa.

Ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok) joutuu eroamaan melko vähäpätöisen yksityiselämään liittyvän asian vuoksi, jolla ei ollut suoranaista merkitystä hänen viranhoitonsa kannalta mutta sitäkin enemmän hänen ja hänen puolueensa imagon kannalta. Median rooli on ollut tässä prosessissa keskeinen, mutta skandaalia ei olisi syntynyt, ellei Kanerva itse olisi tehnyt ratkaisevia virheitä.

Eduskuntavaalit järjestetään seuraavan kerran vasta 2011, johon mennessä jupakan yksityiskohdat ovat ehtineet jo häipyä mielistä. Ja joka tapauksessahan meillä on tapana äänestää skandaalien vuoksi sivuun siirretyt takaisin valtaan. Tämän ilmiön syntysyitä median kannattaisi pohtia enemmänkin – myös itsekriittisesti.

Kanervan ensikommentit ovat olleet hyvin ärtyneitä mediaa kohtaan. Mielenkiinnolla odotan, mitä pääministeri Matti Vanhanen (kesk) tähän jupisee.

Mainokset


4 Responses to “Kanerva kaatui sepalus auki”

 1. 1 Henri

  No, tämä nyt kuitenkin oli vähän eri tapaus. Kerrataanpa:

  Kanervan värikäs persoona ja seikkailut naismaailmassa ovat jo vuosikymmeniä herättäneet närää konservatiivisemmassa kokoomussiivessä ja varsinkin kokoomuksen naisissa. Siksi mies on ollut ns. sivuraiteilla useampia kertoja. Ilmikapinaan oli kokoomuksen kons. kenttäväki + naiset nousemassa, kun joitain vuosia sitten Ike jäi kiinni nuorten mallien tekstiviestipommittamisesta.

  Hyvä veli -verkosto (kyllä, juuri se) kaappasi kuitenkin tilanteen haltuunsa ja tilanteen pelasti julkinen ripitys sekä Iken lupaus parantaa tapansa ja välttää vastaavia skandaaleja. Tämän lupauksen hän toisti muutenkin mm. Jaskarin tapauksen kautta julkisuusyliherkäksi muodostuneelle Kataiselle keväällä 2007, kun hänet (vastoin usean kokoomuslaisen toiveita huom.) nimitettiin ulkoministeriksi.

  Tätä lupausta hän ei pystynyt pitämään. Pääosin siksi media aiheesta riehaantui ja pääosin siksi Kataisella ei viime kädessä ollut muita mahdollisuuksia kuin vapauttaa Kanerva tehtävistään (olisi toki pitänyt tehdä tämä aikaisemmin). Kysymys ei ollut viime kädessä tekstiviesteistä, vaan siitä, kuinka monta kertaa voi 60-vuotias mies tötöillä ja selvitä tästä kuin koira veräjästä.

  Medialla on tietenkin aina aihetta itsetutkiskeluun, mutta itse en millään muotoa voi syyttää mediaa kohun nostamisesta, tilanteen ollessa mikä on. Päinvastainen ns. hyssyttely olisi ollut vielä omituisempaa.

 2. 2 Markku Koski

  ”Ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok) joutuu eroamaan melko vähäpätöisen yksityiselämään liittyvän asian vuoksi, jolla ei ollut suoranaista merkitystä hänen viranhoitonsa kannalta mutta sitäkin enemmän hänen ja hänen puolueensa imagon kannalta.”

  Totta kai tapauksella on merkitystä viranhoidon kannalta, sillä ulkoministerin tehtäviin kuuluu nimenomaan diplomaattinen hienostuneisuus. Ja jostain sellaisesta Kanervaa juuri kiiteltiin ylitsevuotavasti muun muassa USA:n vierailun yhteydessä.

  Tässä on kyse nimenomaan kääntöpuolista. Hyperkorrekti Konerva vs törppö Ike. Uloministerin viralliset lausunnot vs. tekstiviestit…

 3. Henri: Hyvä poliittinen taustoitus. Ymmärsinkö oikein, että mielestäsi Kanervan vapautus tehtävistään oli enemmän seurausta kokoomuksen omista sisäisistä paineista kuin ulkoisista? Jos näin, miksi he olisivat tyytyneet Kanervan anteeksipyyntöön? Sen jälkeen kirjoittelu kuitenkin jatkui, ja Kanervan luottamus olikin yhtäkkiä mennyt.

  Markku: Sepä näissä skandaaleissa onkin juuri kiehtovaa, että samassa tapauksessa on valtavasti erilaisia ulottuvuuksia ja vastakkainasetteluja.

 4. 4 Henri

  Pasi,

  Näkisin asian niin, että kokoomusjohto olisi ehkä vielä kerran ollut valmis painamaan Iken tötöilyt villaisella, mutta kun mediakohu, ja sitä myötä melko suuren osan puolueen kenttäväestä tuohtumus, kasvoivat, vaihtoehdot kutistuivat siihen nyt toteutuneeseen.

  Pääpointti kuitenkin se, että sen nyt paljon puhutun uuden mediakulttuurin rantautuminen suomalaiseen politiikkaan ei välttämättä ole ihan totta, koska tämä Iken tapaus oli hieman ”spesiaali”, miehen taustasta johtuen. Jostain aiemmin ”synnittömästä” riviministeristä tai -kansanedustajasta ei vastaavaa hulabaloota olisi noussut, eikä välttämättä nouse vastaisuudessakaan.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: