Vonkausviesteille teossuoja

28Maa08

Päivän parhaat naurut tarjoaa professori Jukka Kemppinen, joka blogissaan uskoo tekijänoikeuslain suojaavan Ilkka Kanervan tekstiviestejä julkaisulta. Entistä suuremmalla mielenkiinnolla odotan, miten henkilöiden väliseen puheviestintään vertautuvissa ministerin tekstiviesteissä ylittyy tekijänoikeuslain tarkoittama teoskynnys. Jos Kanerva ei ole ryhtynyt runoilemaan kännykällään, niin tuskin mitenkään.

Kanervan edellisen tekstiviestihässäkän aikaan vuonna 2005 Seiska ei muuten uskaltanut julkaista Marika Fingerroosin hallussa olleita Kanervan tekstiviestejä. Lehti paljasti vain Fingerroosin viestit. Kanervan kommenttien kohdalla luki xxx.

Mainokset


4 Responses to “Vonkausviesteille teossuoja”

 1. 1 pihla

  Ilmeisesti Kanervan tekstiviestit ovat kirjallisesti enemmän taidetta kuin Vanhasen… Vanhasen viestit sai julkaista toisen kirjassa, josta tulon (=hyödyn) saa viestien vastaanottaja. En hyväksy Kanervan toimintaa verorahoilla maksetulla puhelimella – jos olisi tehnyt omallaan, se olisi hänen asiansa. Tosin, jos tuolla tavalla toimisi naispuolinen kollega, ulosheitto olisi jo tehty. Jostain syystä vain miesten kohdalla ”Pojat ovat poikia”- ajatus jatkuu vielä kuuskymppisellekin…

  Teossuojaa näille ei kuulu, mutta minun ymmärryksessä tekstarit kuuluvat kirjesalaisuuden piiriin ja niitä ei saa julkaista. Koska kuitenkin toisen tekstareita lähettäneen viestit on saanut julkaista jopa kirjassa, on tasapuolisuuden nimissä oikein, että myös nämä. Sinänsä minulle henk.koht. on aivan yksi lysti viestien sisältö (= en osta Hymyä niiden takia enkä muutenkaan ja iltapäiväkehdetkin on syystä muutaman päivän ajaksi unohtaa, koska tuotahan ne tulevat olemaan pullollaan), mutta tässähän nyt on kyse toisaalta tasapuolisuudesta, toisaalta verorahoista ja vielä tiedosta, miten yksityisiin tekstiviesteihin suhtaudutaan oikeuskäytännössä.

 2. Kirje- tai viestintäsalaisuus, kuten nykytermi kuuluu, kieltää viestien oikeudettoman hankkimisen. Eli julkaisu olisi kiellettyä, jos viestit saataisiin haltuun murtautumalla Kanervan sähköpostiin tai sorkkimalla luvatta hänen kännykkäänsä. Hän on kuitenkin itse lähettänyt viestejä Tukiaiselle, joka voi esitellä niitä kenelle tahansa.

  Kuten Kemppinen uusimmassa postauksessaan kiteyttää, kirjesalaisuus koski kirjekuorta, ei kirjettä.

 3. Mutta siis: miksi tekstareille ei kuuluisi teossuojaa? Kuten Kemppinen toteaa, ei suojaa tule automaattisesti mille tahansa tekstarille: ”Tuo vessapaperia” ei sitä saisi, mutta omaperäisempi kyllä.

  Kirjallisuudenhistoria tuntee alle 160 merkin mittaisia runoja. Ovatko ne epäteoksia mittansa vuoksi? Vai riistääkö tekoväline tekstarilta teosarvon?

 4. Kari: Välinehän voi olla mikä tahansa, mutta viestin sisältö ja sen käyttötarkoitus ratkaisevat. Minusta tekstiviestit rinnastuvat puheviestintään kasvokkain. Ei silläkään ole teossuojaa. Mutta kuten Kemppinen itsekin toteaa, viestin omintakeisuus ratkaisee, onko kysymys teoksesta. Ainakaan tuo tänään julki tullut Kanervan tekstari ei ylitä teoskynnystä minun silmissäni.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: