Ajaako mediapaine ministerin eroon?

28Maa08

Luulin, että tässä maltettaisiin odottaa ensi viikkoon ja huhtikuun Hymy-lehden tekstiviestien ilmestymiseen, ennen kuin puntaroitaisiin ulkoministeri Ilkka Kanervan jatkomahdollisuuksia. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että mopo on lähtenyt keulimaan ja pelkkä viestien julkaisun ennakkojulkisuuden paine – olipa itse viesteissä mitä hyvänsä – käy liian raskaaksi kokoomukselle. Kanervan lähtölaskenta on alkanut, kertovat IS ja IL, ja seuraajaehdokkaita mietitään jo täyttä päätä.

Kanervalle on kaivettu valmis kuoppa, johon hänen odotetaan putoavan minä hetkenä hyvänsä, ellei kokoomus ryhdy toimiin ennen sitä. Ensin Kanerva kiisti lähetelleensä tekstiviestejä, sitten kiisti kiistäneensä viestien lähettämistä. Nyt Kanerva on hirttäytymässä omaan lausuntoonsa, että tekstiviestit liittyivät työasioihin. Ennakkotietojen mukaan viestien sisältö olisi kuitenkin seksuaalissävytteinen. So what? Ei kai kukaan tosissaan muuta uskonutkaan. Ministerihän pyysi käytöstään jo anteeksi. Mitä kohistavaa tässä nyt vielä on?

No sitä vaan, että Kanerva näyttää sortuneen kahdesti ns. toissijaiseen rikkomukseen eli virheidensä peittelyyn. Kehämallisen skandaalin toimintalogiikkaan kuuluu, että lopulta raskauttavampia ovat juuri nämä peittely-yritykset ja kiistämiset kuin alkuperäinen rikkomus. Joskus varsinainen rikkomus tai sellaiseksi katsottu saattaa olla hyvinkin vähäpätöinen. Ilman kiistämisiä Kanerva olisi tästä kiirastulesta selvinnyt. 

Media takertuu vimmaisella voimalla skandaalin toissijaisiin rikkomuksiin. Poliittinen järjestelmä taas on niin riippuvainen median välittämistä mielikuvista äänestäjille, että joskus näyttää suorastaan siltä kuin media kirjoittaisi käsikirjoituksen, jota poliittinen koneisto joutuu nöyrästi toteuttamaan. Ja nyt Arkadianmäelle lähetetty viesti on yksiselitteinen: Kanervan täytyy erota.

Jos Jyrki Katainen sanoo lähipäivinä haastatteluissa ”Luottamus meni”, se tarkoittaa samaa kuin ”Emme sietäneet kielteistä julkisuutta”. Hupaisaa tässä pelissä on se, ettei media koskaan myönnä tavoittelevansa ministerin eroa eivätkä puolueet tunnusta, että ministereitä vaihdettaisiin median ja äänestäjien silmän palvomiseksi.

Kanervan ero olisi ensimmäinen kunnolla politisoitunut ja eroon asti konkretisoitunut seksiskandaali Suomessa. Tätä päiväähän povasin tulevaksi viime lokakuussa. Kokoomuksen puoluesihteerin Harri Jaskarin tapauksessa oli jo kovasti samanlaista yritystä, mutta Jaskari ei ollut riittävän korkeassa asemassa.

Kanerva voi olla ensimmäinen sepalus auki kaatuva ministeri mutta ei varmasti viimeinen. Tämä on kiss and sell -ilmiön voimannäyte suomalaisille, jotka vasta totuttelevat seksiskandaalien maihinnousuun.

Mainokset


One Response to “Ajaako mediapaine ministerin eroon?”


  1. 1 Kanerva kaatui sepalus auki « Skandaalin polttopisteessä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: