HS meni maitohapoille

25Maa08

Helsingin Sanomien päätoimittaja Reetta Meriläinen kirjoittaa Lasitalon emäntä -blogissaan olevansa uupunut uutisten Ike-keskeisyyteen. Meriläisen mukaan HS ei kuitenkaan voi lopettaa uutisointia aiheesta, koska kyseessä on Suomen ulkoministeri, jonka virka-ajan ulkopuolisellakin puuhailulla on yhteiskunnallista merkitystä.

Kiinnostaisi kuulla Lasitalon emännän mielipide siitä, onko jokin muukin muuttunut kuin Kanervan asema kesän 2005 jälkeen. Edellisen tekstiviestikohun aikaan Kanerva oli ”vain” eduskunnan varapuhemies, nyt ulkoministeri. Senkö vuoksi HS ei tehnyt yhtään omaa uutista Kanervan tekstiviesteistä kesällä 2005, mutta talvella 2008 aiheesta riittää ammennettavaa viikkokausiksi?

Kanervan ensimmäistä tekstiviestihässäkkää käsiteltiin HS:ssa 9.-16.6.2005 kolmessa kolumnissa, yhdessä artikkelitoimittajan kirjoituksessa, yhdessä mielipidekirjoituksessa ja pari kertaa muiden lehtien lainauksissa. Jyrki Kataisen antamista moitteista ja Kanervan myöntämästä töppäyksestä julkaistiin HS:ssa lopulta pikkuriikkiset STT:n uutiset, mutta muuten aihe sivuutettiin täysin.

En ihan heti jaksa laskea, montako uutista HS-printtilehti ja HS.fi ovat tähän mennessä julkaisseet Kanervan tämänkertaisesta viestittelystä ja sen jälkiseuraamuksista. Määrällisesti ero on huikea vuoteen 2005 verrattuna, eikä HS ole ainoa Kanervan viestittelystä innostunut, vaan uutista on tuupattu joka tuutista.

Tämän vuoden Kanerva-viikko 10 oli muuten blogini historian ylivoimaisesti vilkkain kävijämäärältään. Myös Kanervaa näyttävästi pyörittäneet iltapäivälehtien verkkopalvelut ovat yltäneet huimiin lukuihin TNS Gallupin mittausten mukaan. Oikea skandaali näyttää säilyttäneen vetovoimansa jokapäiväisten mediakohujen keskellä.

Mainokset


2 Responses to “HS meni maitohapoille”

 1. 1 Katso video!

  HS on tunnustanut, että viihdekirjoittelua on lisätty tietoisesti. On tosin eri asia sekoittaa viihdettä ”vakavien asioiden” sekaan. Mutta New York Times kirjoittaa yhtälailla vastaavista skandaaleista ja jopa skuuppaa niitä (viimeisin John McCainin kohdalla). Ja eiköhän NYT ole yksi esikuva HS:n linjan määrittelijöille.

  Poliittinen journalismi – Kanervalla tai ilman – tuntuu olevan Suomessa tällä hetkellä aallonpohjassa. Sama koskee tutkivaa journalismia. Jossain määrinhän nämä menevät päällekkäin. Viestimet seuraavat toisiaan, kaikki kirjoittavat samoista aiheista. Aniharvalla on omaperäistä sanottavaa (ei sinällään uutta). Ehkä nettikilpailu ja aiheiden nopea plokkaus on omalta osaltaan tasapäistänyt uutisvirtaa? Pelätään olla kirjoittamatta siitä mistä muutkin, kun luullaan ”että koko Suomi puhuu siitä”.

  Logiikka on kuin ”kohun” käsitteessä. Lehti A nostaa jostain suuret otsikot. Muut lehdet tarttuvat samaan aiheeseen. Otetaan kommentteja julkkiksilta. Pian ”kohun” nostattaneen lehden A toimittaja ihmettelee kolumnissaan, miten asiasta on noussut tällainen ”kohu”.

  Pääsiäinen – eli toimittajien lomat – oli muuten Kanervalle varsinainen onnenpotku.

 2. Puhut paljon asiaa.

  Minäkin ajattelin, että pääsiäinen toisi Kanervalle helpotuksen mediapöhinästä, mutta sitten hän keksi mennä lukemaan Raamattua kirkon pääsiäismessussa ja ristiäkin olisi kantanut, jos ”korvanappimiehet” eivät olisi kieltäneet. Törkeää tekopyhyyttä vai aiheellinen muistutus kristillisiin arvoihin kuuluvasta anteeksiantamisesta? Kohuhan tästäkin eleestä joka tapauksessa nousi.

  Kanervan piina ei pääty ainakaan ennen seuraavan Hymyn ilmestymistä huhtikuun alussa. Tekstiviestien sisältö sinänsä ei toisi juttuun enää mitään uutta, ellei sieltä paljastu virka-aseman väärinkäyttöä tms. Sen sijaan mahdolliset uudet, Tukiaisen tapausta vakavammat ja taiteilija Tuurnan tapausta tuoreemmat lähentelypaljastukset olisivat Kanervan ministeriuralle viimeinen niitti.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: