Uuden ajan skandaalit sikiävät vertaisverkoista

12Maa08

sarkozy.jpgAion osallistua ”Kuriton vertaisverkko” -seminaariin, jonka järjestää mediakulttuurin oppiaine Tampereen yliopistossa 9. toukokuuta. Menen puhumaan uuden teknologian ja uuden ajan skandaalien kohtaamisesta.

Siihen liittyen, voisiko arvon lukija hieman avustaa konkreettisten esimerkkien kokoamisessa? Kaipaan vinkkejä ja linkkejä uuden tekniikan ansiosta syntyneisiin tai esille nousseisiin skandaaleihin. Siis jupakoihin, joihin liittyvät internet, tiedostonjakoympäristöt, keskustelupalstat, chatit, Messenger, YouTube, Facebook, MySpace… kännykät, kamerakännykät, tekstiviestit…

Ei olla nyt liian nokonuukia vaan hyväksytään oikeiden skandaalien lisäksi myös uuden tekniikan myötävaikutuksella syntyneet mediakohut ja kaikenlaiset pöhinät.

Aivomyrskyn virikkeeksi mainitsen muutaman esimerkin:

 • Clinton-Lewinsky-skandaali tuli ensimmäisenä julki internetissä Drudge Report -juorusivustolla 1998.
 • Keskustelupalstoilla levisi vuonna 2002 linkki Sonera-kirjaan, joka edelsi Soneran teleurkintaskandaalia.
 • ”Häivy siitä, surkea paskiainen!” laukoi Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy YouTube-videolla miehelle, joka ei suostunut kättelemään häntä.
 • ”I hope he fucking dies… he’s a fucking asshole… he’s a piece of shit”, kuvaili sydämellisenä pidetty ja aina ilman f-sanoja konsertoiva heavyrockin keisari Ronnie James Dio entistä kitaristiaan Vivian Campbellia salaa kuvatulla kännykkävideolla.
Mainokset


9 Responses to “Uuden ajan skandaalit sikiävät vertaisverkoista”

 1. 1 Esa Mäkinen

  Mielenkiintoinen pointti.

  Nopeasti tulevat mieleen: Youtubessa levinnyt vartijavideo Kontulan ostarilta. Harry Potterin viimeisimmän osan kuvat levisivät vertaisverkoissa. Viime vaalien alla Youtubessa levisi jonkun kansanedustajaehdokkaan rasistisia kommentteja (tyyliin neekerit ulos), mutta en muista kuka se oli. Matti Nykäsestä on levinnyt Youtubessa video, jossa hän kertoo Mika Kojonkosken vievän nuorilta miehiltä rahat.

 2. 2 joanna

  Tuli mieleen kännykkävideo Saddamin hirttäjäisistä.

 3. 3 Juho Karvinen

  Skandaali jo muutenkin, mutta Smash Asem -mielenosoituksen yhteydessä olen monelta taholta kuullut, että varsinkin ensimmäisinä hetkinä netistä sai luotettavimman tiedon (esim. Wikipediasta). Virallisesta mediasta puuttunutta kuvamateriaalia on myös laajasti levinnyt netissä.

 4. 4 Epa

  Mati Vanhanen peitteli nettitapaamistaan. Muistaakseni hän halusi esittää asian niin, että kohtasi Susan Kurosen (nyk. Ruususen) ostoskeskuksessa. Lienee nettitapaaminen jotenkin ”nolompi” tapa tavata..? Vai onko siinä jotain koomista, että pääministeri jättää treffi-ilmoituksia nettiin?

 5. Epa: Olen ollut havaitsevani nettitreffailuun suhtautumisessa sukupolvien välisen kuilun, kun on tullut puhetta tästä Vanhasen deitistä. Nettitreffit eivät kuuluneet Vanhasen ikäpolven nuoruuteen, joten asiaan suhtautumisessa on vielä opeteltavaa. Monet hänen ikäisensä ovatkin pitäneet seuranhakua netistä jotenkin häpeällisenä, nuoremmille se taas on ihan normaali juttu.

 6. 6 Epa

  Onko se normaali juttu vielä nuorillekaan? Ja jos tällaista ”ääneen” ajattelua jatkan, niin onkohan juuri tässä yksi pointti, kun puhutaan uudesta teknologiasta ja skandaaleista? Voisiko juuri uudessa viestintäteknologiassa piillä suurempi vaara saada aikaan kohua = skandaali, kun väline tai keino itsessään on jo ”nolo”?

 7. 8 terhi

  Eikös tässä vähän aikaa sitten Ruotsissa joku ministeri (nainen, nimeä en muista) saanut kenkää, kun kuvattiin illallisella pussailemassa ja juomassa punaviiniä, vaikka piti toimia ”valtakunnan päivystäjänä”?

 8. 9 Epa

  http://www.itviikko.fi/page.php?page_id=46&news_id=20089673&rss=8

  ”Vasemmistoliitto ei huoli vaaliehdokkaakseen vantaalaista naista, joka on julkaissut itsestään rajuja pornokuvia internetissä.”


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: