STT ja Hesari Kanervan skandaalintekijänä

10Maa08

hs-kanerva.jpgNiin hassulta kuin se tuntuukin, merkittävin skandaalintekijä tässä maassa on STT. Yksi skandaalin tunnusmerkkejä nimittäin on, että kohupaljastus lyö itsensä läpi muussakin kuin viihdemediassa ja aiheesta alkaa valtava kalabaliikki.

Kun STT uutisoi tämän tyyppisen jutun, jopa Ylen Tv-uutiset saa legitiimin syyn tarttua iltapäivälehtimäiseen aiheeseen. STT:n välityksellä uutinen leviää laajalti myös maakuntamediaan. Helsingin Sanomat ei vielä pari vuotta sitten olisi lotkauttanut korvaansa Ilkka Kanervan tekstiviesteille, mutta niin ovat ajat ja tavat muuttuneet, että Hesari oli jo kolmannessa aallossa Hymyn ja iltapäivälehtien vanavedessä raportoimassa tästä jännittävästä asiasta, ennen kuin STT oli kirjoittanut siitä mitään.

STT täräytti Kanerva-uutisensa eetteriin eilen, jonka jälkeen Hymy-lehden haastattelun voi sanoa muuttuneen skandaaliksi. Kasassa olivat kaikki skandaalin ainekset: oli julkisuuden henkilön väitetty normirikkomus, sen paljastus ja kiistäminen eli mahdollinen toissijainen rikkomus, mistä skandaalin toimintalogiikan mukaisesti seuraa uusien jatkopaljastusten ja kiistämisten tai tunnustusten sarja. Lisäksi paljastuksesta tuli nopeasti suuri päivittelyn ja paheksunnan aihe.

Tänä aamuna aloitin tutkimukseni haastatteluvaiheen, jossa pyrin selvittämään muun muassa skandaaliuutisen vastaanottoa ja yleisön väsähtämistä aiheen seurantaan. Tätä tilaisuutta olenkin odottanut jo reilun vuoden, sillä ihan oikeita skandaaleita ei median hurjasta skandaalihakuisuudesta huolimatta synny kovin monta vuodessa (tapaus Ruusunen ei ollut skandaali). Haastateltavat on kerätty jo aiemmin iltapäivälehtitutkimukseni haastattelujen yhteydessä.

Vielä aamulla epäröin aloittaa työläitä haastatteluita Kanerva-aiheen varassa, koska verkon uutissivustoilla näytti Matti Vanhasen naisystävä saaneen pääroolin, eikä Kanervasta ollut juurikaan uutta kerrottavaa. Illalla sivustoille putkahtaneet jutut osoittivat huoleni turhaksi, sillä iltapäivälehtien lisäksi muun muassa Helsingin Sanomat ja MTV3 olivat uhranneet paljon voimavaroja Kanerva-paketteihinsa.

Tuota Hesarin kokonaisuuden laajuutta minun on jopa vaikea käsittää todeksi, kun aihe on mikä on. Pakko myöntää, että tässä tapauksessa HS pesee iltapäivälehdet niiden kotikentällä. Lukekaapa myös HS:n juttu Vanhasen naisystävästä ja kertokaa sitten, miksi iltapäivälehtien levikit laskevat.

Mitä yleisön haastatteluihin tulee, säästän analyysit myöhemmäksi. Yksi päällimmäinen huomio on kuitenkin pakko tuoda esiin: ihmisiä tuntuivat närkästyttävän aivan eri asiat kuin tämän päivän uutisissa esiin nostetut näkökulmat. Kun verkon uutisissa keskeisimpiä ärsykkeitä ovat Kanervan kiistäminen ja kiistämisen kiistäminen sekä virkakännykän käyttö yksityisiin viesteihin, yleisöä ärsyttävät paitsi tyhjänpäiväisten ja yksityisten asioiden paisuttelu mediassa, myös jupakan moraalinen puoli, joka loistaa poissaolollaan ainakin verkkouutisissa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen käänsi kiusallisen huomion asetelman sopimattomuudesta siihen, ettei ”mitään laitonta ollut tapahtunut”. Tähänkö kaikki lankesivat vai säästelläänkö moralistien paheksuntaa seuraavien päivien printtilehtien puheenaiheiksi?

Mainokset


5 Responses to “STT ja Hesari Kanervan skandaalintekijänä”

  1. Hei Pasi, Kanervan kohdalla huomiosi HS:stä pitää paikkansa. Mutta tuota Vanhasen uusi naisystävä -juttua ei ollut kuin verkossa. Paperilehdellä ja verkolla on hieman erilaiset profiilit ja monia juttuja, jotka verkossa julkaistaan, ei julkaista lainkaan lehdessä. Osittain se johtuu tietysti siitä, että HS.fi:ssä on kokonainen osasto, jota paperilehdestä ei löydy eli viihdeosasto.

  2. Aivan. Olipa verkossa tai printissä, niin genre on silkkaa ip-lehteä. Enpä olisi kauheasti hämmästynyt, vaikka Vanhasen gaalaseuralaisesta olisi uutisoitu myös lehdessä. Hesarihan skuuppasi aikoinaan yhtaikaa IS:n kanssa Tanja Karpelan ja Sauli Niinistön romanssinkin.

  3. 3 Soila

    Vaikka HS otsikoi, että ”Pääministerin seuralainen jäi verkkoon”, ei se uutinen kuitenkaan verkkoon jäänyt. HS:n kahisevasta versiosta ko. uutinen löytyy 10.3. sivulla A5. Siellä se komeilee keveästi Politiikan kulmapöydässä. Näin ainakin tänne maalle tulleessa versiossa.

  4. Soila on oikeassa: se oli jäänyt minulta lehdestä huomaamatta. Tosin Politiikan kulmapöytä on vähän kuin ulkomaan-osaston Maailman ihmisiä eli painotus ero tässä on edelleen olemassa. HS.fi:ssä viihde-osasto on kuitenkin ihan uutisosasto.


  1. 1 HS meni maitohapoille « Skandaalin polttopisteessä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: