Mies pussaa ja puhuu

28Hel08

jyrki.jpgBlogini lukija Pauliina muistutti Jyrki Hämäläisen kirjasta Seikkailija tämän maan ja Panu Rajalan Enkeli tulessa -teoksesta. Molemmissa kirjoissa tehtiin intiimejä paljastuksia naiskumppaneista. Hämäläinen kertoi Reeperbahnin kokemuksiensa lisäksi suhteestaan laulajamissi Armi Aavikkoon ja malli Elina Ylivakeriin, josta tuli myöhemmin kirjailija Panu Rajalan puoliso. Rajalan kirjassa aiheena oli Ylivakerin elämä.

Ovatko nämä kirjat miesten kiss and telliä?

Lainasin Hämäläisen ja Rajalan kirjat kirjastosta ja luin ne siltä istumalta. Kummankin teoksen jälkeen tunsin oloni yhtä epämukavaksi kuin yleensäkin kiss and tell -paljastusten lukemisen jälkeen. Se tunne on sekoitus omaa tirkistelynhaluani, sen aiheuttamaa syyllisyyttä ja itseinhoa sekä paheksuntaa ja sääliä paljastajia kohtaan.

Ehkä noissa tuntemuksissa on osaselitys siihen, miksi kiss and telliin kuuluvat intiimit paljastukset saavat osakseen niin suurta paheksuntaa julkisuudessa. Yleisö inhoaa paitsi paljastajaa, myös itseään. Joskus myös paljastusten kohdetta.  

Panu Rajala kertoo entisen puolisonsa sukupuolielämästä tarkempia yksityiskohtia kuin suomalaiset kiss and tell -paljastajat tapaavat tehdä. Rajala on halunnut kertoa kauniin ja rehellisen tarinan hänelle läheisestä ihmisestä, mutta minusta rekonstruktiot (totena esitetyt fiktiiviset lavastukset) Ylivakerin nuoruuden seksikokemuksista ovat tarpeettoman yksityiskohtaisia ja epäreiluja edesmennyttä henkilöä kohtaan. 

Ne ovat kuitenkin vain pieni osa Elina Ylivakerin elämäntarinaa, jonka kertomiselle hän vielä viimeisinä päivinään antoi hyväksyntänsä. Rajalan ei voi sanoa myyvän kirjaansa näillä kohtauksilla, vaikka lukijaa mietityttääkin, miksi hän on halunnut kuvailla ne niin tarkkaan.

Tähän kun lisää sen, ettei Rajala niinkään paljasta omia salasuhteitaan vaan edesmenneen puolisonsa (julki)suhteita, en osaa pitää tätä teosta kiss and tellinä. Ennemmin laskisin sen samaan kiss and tellin rajatapausten joukkoon kuin Riitta Uosukaisen Liehuvan liekinvarren.

Suosikin ex-päätoimittaja Jyrki Hämäläinen sen sijaan paljastaa kirjassaan itseään ja naissuhteitaan. Armi Aavikon kylpytakki lentää nurkkaan, ja Elina Ylivakerin kanssa hassutellaan kännissä. Panu Rajalan paljastukset Ylivakerin taidoista eivät ole Hämäläiselle ”uutisluontoinen asia”. Suomalaisen kiss and tell -paljastajan häveliäisyyden raja kulkee tässä, eikä Hämäläinen muodosta poikkeusta. Loppu jää lukijan mielikuvituksen varaan.

Toisin kuin Rajala, Hämäläinen ratsastaa juoruilla ja seksipaljastuksilla. Sitä en osaa sanoa, olivatko Hämäläisen naisseikkailut salasuhteita, mutta ei se olekaan kiss and tellissä ehdoton vaatimus, kuten Susan Ruususen kiss and tell -suhde pääministeriin osoittaa.

Hämäläisen kirja on minusta siis tyylipuhdasta 2000-luvun kiss and selliä. Olen jakanut kiss and sell -paljastajat neljään luokkaan: kolhittuihin, onnenonkijoihin, saalistajiin ja sepittäjiin. Hämäläinen on ilmiselvä onnenonkija, joka on oivaltanut suhteen jälkeen, että maailman pitää kuulla, miten asiat menivät. Hänen motiivinsa ei ole katkeruus paljastamiansa kohtaan vaan julkisuus, raha tai väärän mielikuvan oikaiseminen.

Tai mistäpä minä tiedän. Ehkä hän on sittenkin vain sepittäjä.

Hämäläisen ja Rajalan kirjat auttoivat määrittelemään kiss and sell -paljastajan tunnusmerkit. Niistä kaksi ensimmäistä ovat kiss and tellin ja sellin perusedellytyksiä. Mitä useampi kohdista 3-5 täyttyy, sitä tarkoitushakuisemmasta toiminnasta on kyse.

  1. Motiivi: paljastaa saadakseen rahaa, julkisuutta, työtilaisuuksia tai hyvitystä pahalle mielelleen
  2. Osallisuus: paljastaa yksityiskohtia omasta intiimisuhteestaan tunnettuun henkilöön
  3. Luvallisuus: paljastaa vastoin toisen osapuolen tahtoa tai postuumisti tämän kuoleman jälkeen
  4. Skandaali: paljastaa salasuhteen tai toisen osapuolen syrjähypyn
  5. Hyötyminen: rahastaa kertomuksellaan tiedotusvälineitä, jotka maksavat haastatteluista
Mainokset


One Response to “Mies pussaa ja puhuu”


  1. 1 Seuraava näytös: kirjailija Johanna Tukiainen « Skandaalin polttopisteessä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: