Matti ei sentään lyönyt

14Hel08

tabe.jpgPerjantaina 15.2. alkava oikeudenkäynti Pääministerin morsian -kirjan kirjoittanutta Susan Ruususta vastaan ei liity varsinaisesti skandaalitutkimukseni aiheeseen, sillä Ruusunen ei ole paljastanut Matti Vanhasesta mitään paheksuttavia normirikkomuksia, jotka täyttäisivät skandaalin tunnusmerkit. Vanhanenhan oli suhteen aikaan vapaa mies. Ruusunen on kuitenkin tyypillinen kiss and tell (tai sell) -paljastaja, ja kiss and tell liittyy ilmiönä skandaalien muutokseen, joka on siis tutkimusaiheeni. Tästä näkökulmasta lisää huhtikuussa ilmestyvässä Journalismikritiikin vuosikirjassa.

Kiss and tellillä on vielä aika lyhyet juuret suomalaisessa populaarijulkisuudessa. Ennen Marika Fingerroosia Suomessa ei tunnettu koko termiä, eivätkä suhde- ja seksipaljastukset kuuluneet kotimaisen median kiinnostuksen kohteisiin. Kaksi vanhempaa vertailukohtaa historiasta kuitenkin löytyy: suurlähettilään puoliso Anita Hallama julkaisi sitaatteja presidentti Urho Kekkosen lemmenkirjeistä vuonna 2001 ja mannekiini Tabe Slioor paljasti salasuhteensa naimisissa olleeseen Helsingin kaupunginjohtajaan Erik von Frenckelliin Jallu-lehden kymmenosaisessa elämäkertasarjassa vuonna 1961.

Nuo Jallut ovat nyt työpöydälläni. Mitä niissä lukee?

Ensin on vertailun vuoksi todettava, että Susan Ruususen Pääministerin morsian ei sisällä lainkaan kuvauksia seksistä. Hän kyllä kertoo joistakin omista haaveistaan, yhteisistä saunomisista ja kuuluisaksi tulleista uuniperunoista, mutta siihen se jää. Jos mediasta on syntynyt mielikuva jostakin enemmästä, asiaa on liioiteltu.

En usko, että Vanhanen on lähtenyt käräjille kirjan ”rohkeiden” kuvausten vuoksi vaan ylipäätään yksityiselämäänsä kuuluvien asioiden julkaisemisesta ilman hänen suostumustaan. Nuo asiat ovat kyllä varsin harmittomia, jos niitä vertaa siihen, mitä Tabe Slioor kertoi Erik von Frenckellistä.

Seksipaljastusten osalta suomalainen viihdemedia ei ole juurikaan muuttunut vuodesta 1961. Nykyajan kiss and tell -paljastajat Vanhasen ”Kaarina” ja Susan Ruusunen, Vesa Keskisen Marika Fingerroos ja kumppanit kertovat yksityiskohdista yhtä vähän kuin Anita Hallama ja Tabe Slioor.

Syynä intiimien detaljien puuttumiseen lienee Suomen lainsäädäntö tai ainakin julkaisijoiden pelko oikeudellisista jälkiseuraamuksista. Toinen syy on suomalainen kulttuuri ja välttelevä suhtautuminen julkiseen omakohtaiseen seksuaalipuheeseen. Suomalaisissa seksiskandaaleissa ei kerrota seksistä vaan kaikesta muusta. Vihjailuja kyllä esitetään ja ne tuodaan esille ”syntisemmin” ja röyhkeämmin kuin ennen.

Seksiskandaalit ovat meillä vielä nuori 2000-luvun ilmiö toisin kuin esimerkiksi Isossa-Britanniassa, jossa niiden juuret ovat viktoriaanisessa ajassa. Kun britit paljastavat, tabloid-lehdistö ei todellakaan salaile hekumallisia yksityiskohtia.

Mutta takaisin Tabeen. Näin siveellisiä ovat Tabe Slioorin intiimeimmät paljastukset Jallun elämäkertasarjassa Miehet ja minä:

1.1. (–) Illalla menimme minun kotiini. Valvoimme kello viiteen asti aamulla. 3.1. Kello  neljään saakka aamulla yhdessä. Ihana ”ilta”. Rakastamme toisiamme… 4.1. Sitten hän riisui päällysvaatteensa ja melkein pahoinpiteli minua, kuten vain kiihkeästi rakastunut mies tekee. Ihanaa kello viiteen saakka aamulla…

– Tabe Slioorin päiväkirjasta (Jallu 6/1961)

Tabe. Voin unohtaa kaikki entiset asiat, mutta en suostu jakamaan sinua toisten miesten kanssa, en ylä- enkä alaosaa. Ne ovat minulle pyhät. Mene 50 Streetille Sarhsilla. Siellä voit ihailla ja ostaa pukuja. Siellä on tarjolla hyviä 25-60 dollariin saakka. Olisi hauskaa riisua sinut sellaisesta… Suukko kaikkialle…

– Erik von Frenckell kirjeessään Slioorille (Jallu 7/1961)

60-luvun ihmisiä taisi järkyttää enemmän rakastajattaren julkea kertomus onnestaan kuuluisan ja rikkaan miehen siivellä kuin juttusarjassa ohimennen ja huolettomasti mainittu mutta silti yksityiskohtaisesti kuvattu toistuva parisuhdeväkivalta. Ehkä tuolloin oli normaalia, että miehet kouluttivat tuhmia tyttöjä tavoille fyysisesti, eikä asiasta nostettu meteliä.

Jos Tabe Slioor paljastaisi tarinansa tänään, ensin paheksuttaisiin salarakasta, mutta varsinainen skandaali kehkeytyisi vaimoaan pettävän, mustasukkaisen ja väkivaltaisen kaupunginjohtajan ympärille.  

Mainokset


6 Responses to “Matti ei sentään lyönyt”

 1. Mielenkiintoinen vertailu Taabe Slioorin tekstiin. Olet kuitenkin unohtanut kokonaan miespuoliset kirjoittajat, esimerkiksi Panu Rajala ja Jyrki Hämäläinen.

 2. En ole varsinaisesti unohtanut vaan rajannut. Pitäisi ensin tutustua paremmin Rajalan ja Hämäläisen teoksiin, ennen kuin lausun niistä mitään.

  Jos lähdetään siitä, että kiss and sellissä on ensisijaisesti kyse salasuhteen paljastamisesta rahaa vastaan tai julkisuhteen intiimiasioiden paljastamisesta vastoin asianosaisen tahtoa, niin ovatko Rajala ja Hämäläinen tehneet tällaisia paljastuksia? Jos oikein muistan, Rajala kirjoitti jotakin entisestä kumppanistaan, mutta miten paljon ja oliko ko. paljastus kirjan pääpointti vai yksi sivulausemaininta? Entä kenen kanssa Hämäläinen väitti olleensa?

  Vieläkö muistuu mieleen muita potentiaalisia kiss and sell -miespaljastajia Suomesta? Minä en nimittäin keksi muita.

 3. Jos oikein muistan myös Jyrki Hämäläinen kertoi muistelmissaan ”Seikkailija tämän maailman” yksityiskohtia naissuhteistaan ja nimenomaan Elina Ylivakerista (joka siis oli myös Rajalan ex-vaimo). Täyttävätkö nämä tuon kriteerisi paljastuksista vastoin asianosaisen tahtoa? En tiedä, Ylivakerihan kuoli kauan ennenkuin kirjat julkaistiin. Tyylilaji kuitenkin täyttäisi näin pintapuolisesti arvioituna ehkä nuo kriteerit. Kannattaa ehkä tsekata.

 4. Ethän ole myöskään unohtanut Riitta Uosukaisen Liehuva liekinvarsi kirjaa, jonka ”sänkykamarikohtauksista” media muutama aika sitten nostatti kohua. Siinä tosin Riitta itse kertoi yksityiselämästään…

 5. Hanna-Kaisa: Uosukaisella on tosiaan oma merkittävä roolinsa mediahistoriassa. Kirjoitin aiheesta täällä: https://skandaali.files.wordpress.com/2007/10/sanomia10-2007.jpg

  Liekinvarsi on suomalaisen kiss and sellin rajatapauksia. Hyvinhän se myi, mutta kohun nostattanut vesisänkykohta oli vain pieni osa yhteiskunnallisille vaikuttajille ja kirjoittajan läheisille osoitetusta kirjekirjasta, eikä Topi varmaankaan pannut mainintaa kyvykkyydestään pahakseen.


 1. 1 Mies pussaa ja puhuu « Skandaalin polttopisteessä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: