Kohuilla tekohengitystä missikisoille

22Tam08

Taas lähestyy se hetki, kun Suomi saa uuden missin. Entistä useampaa se ei voisi vähempää kiinnostaa. Missimamma Marjo Sjörooskin valitteli jälleen lehdessä, että kilpailijoita on nykyisin vaikeaa houkutella mukaan. Katsojien kiinnostus on ollut hiipumaan päin, eivätkä missit ole jaksaneet innostaa lehdistöä entiseen malliin enää pitkään aikaan.

Ihmekös tuo – ajat ovat muuttuneet mutta missikisat eivät. Räväkkä, tosi-tv:mäinen kilpailu ja seksikkyys kiinnostavat suurta yleisöä nyt enemmän kuin samalla kaavalla vuodesta toiseen junnaava missien pyörähtely yleisön edessä. Missikandidaatit eivät ole aikoihin olleet erityisen säkenöiviä vaan aliravittuja kukkakeppejä ja tylsiä hissukoita, joista ei ole juontajiksi eikä lehtien kansikuviin. Samalla lehdetkin ovat muuttuneet.

Olen viime aikoina ahminut 90-luvun puolivälin iltapäivälehtiä. Ne olivat mahtavia aikoja! Paitsi että olin itse parikymppinen pojankossi, myös iltapäivälehdet olivat elämänsä vireessä. Lehdet olivat paksuja, jutut pitkiä, rötösherrat saivat kyytiä, ja etusivuilla tarjoiltiin upeita näkymiä luontoäidin ihmeisiin. Meillä oli janinat, karitat, lolat, olvi-jennit, kyykky-lindat ja kumppanit. Nyt se kaikki on poissa.

Kun katsoo tämän vuoden missikisan ylivoimaista yleisön (ja median) ennakkosuosikkia Mariel Mettälää, ei jää epäselväksi, että kansa kaipaa Janinaa. Vuoden 1993 Suomen Neito Janinahan syntyi uudelleen perintöprinsessa Krista Järvisenä vuonna 2004. Sitten Janina syntyi julkisuuteen ravintoterapeutti Hanna Partasena – ja nyt taas Mariel Mettälänä.

Yksi tapa kohentaa missikisojen kiinnostusta ovat skandaalit. Skandaalit voivat synnyttää kiinnostuspiikin, mutta kaikkia pikkukohuja en silti kutsuisi skandaaleiksi.

Pieni kertaus muistin virkistykseksi:

 • 2007: Tuottaja Petteri Ahomaan möläytys aiheutti missikisojen sisäpiiriläisten vedonlyöntiskandaalin.
 • 2006: Miss Suomi -finalisti Miia Lakkisto lähti kesken kaiken kotiin silikoniväitteiden jälkeen.
 • 2005: Missifinalisti Saija Ketola esiintyi Erotiikan Maailman ja Jallu-lehden alastonkuvissa ja oli vieläpä naimisissa.
 • 2003: Miss Suomi Janette Broman esiintyi olutmuki kädessä tv-haastattelussa ja oli joidenkuiden mielestä humalassa.
 • 2001: Eino Makunen uhkasi erottaa niskoittelevan Miss Suomen Suvi Miinalan.
 • 1999: Perintöprinsessa Mandi Malek levisi yli missimittojen Miss Baltic Sea -kisassa.
 • 1998: Maria Drockila luopui perintöprinsessan kruunustaan nuoruusaikaisen pahoinpitelyn vuoksi ja pestattiin yllättäen Spede-yhtiöiden toimitusjohtajaksi.
 • 1997: Yhden semifinaalin voittanut Mira Korkala paljastui strippariksi ja sai korkokenkää kisasta.
 • 1996: Carmen Mäkinen luopui perintöprinsessaan kruunustaan Hymy-lehden julkaisemien alastonkuvien vuoksi.
 • 1988: Tarja Smura otti hatkat kesken missivuoden ja lähti Hollywoodiin Renny Harlinin kainaloon.
 • 1985: Naistenlehti Jaanan epäiltiin lahjoneen missiorganisaatiota.

1990-luvun puolivälin jälkeisissä missikohuissa ja -skandaaleissa näkyy paitsi arvomaailmojen törmäys, myös viihdelehdistön kiihtyvä skandaalijahti. Missikisan hyperpuritaaniset säännöt ovat liberalismin aikoina omiaan synnyttämään konflikteja. Ei saa olla silikoneja, ei olla naimisissa, pitää olla tietyn mittainen ja painoinen. Lisäksi missiorganisaatio ottaa osuutensa missin palkkioista mutta muuten missi on koko vuoden omillaan. Työkeikat, kisakoltut ynnä muut luontaisedut pitää missin hankkia itse. Siis ihan itte. MITÄ *ITTUA!? huudahtaa nykynuori. Pelkkä missin maine ei enää riitä.

Kohulehdistö ei ole lainkaan pahoillaan menekkiä lisäävistä missiskandaaleista. Jos uskaltaisin, väittäisin, että jotkin tiedotusvälineet ovat olleet jopa tuottamassa näitä skandaaleita (ks. tuotetun skandaalin toimintalogiikka: skandaalin kohde pyrkii itsensä paljastumiseen).

Kun tein vuosi sitten Eino Makusesta henkilöjuttua lehteen, pyrin selvittämään useilta tahoilta, missä määrin Makunen ja missiorganisaatio ovat tahallisesti ruokkineet kohuntuotantokoneistoa. Käsitykseni on, että heidän oma intressinsä on ollut päinvastainen. Miss Suomi -tuotemerkki on pyritty pitämään mahdollisimman puhtaana tahroista.

Makunen itse on varsinainen siveyden sipuli, joka ei yksinkertaisesti anna minkäänlaista aihetta skandaaleihin. Tosin konflikteja on kyllä syntynyt miehen jääräpäisen ja pedantin luonteen vuoksi. Tehdyistä sopimuksista on pidetty tiukasti kiinni, eikä missien ja median ole annettu hyppiä silmille (Makunen piti mm. ”mustaa listaa” toimittajista).

Eino Makunen ilmoitti vastikään, että hän jättää Miss Suomi -kisojen pyörittämisen muiden tehtäväksi. Vetovastuu siirtyi Makusen liikekumppanin pojalle Pette Himbergille. Niin kauan kuin Miss Suomi -nimi on Finnartist Oy:n ja Makusen ja Himbergin perhepiirin omistuksessa, mitään kovin radikaaleja muutoksia ei kannata odottaa. Mutta sitten kun muutos tulee, veikkaan sen tulevan niin voimakkaana, että joko Miss Suomi -kisa syntyy kukoistavana uudelleen tai sitten se kuopataan nopeasti kokonaan.

Jos Miss Suomi -organisaatio lähtee mukaan tosi-tv:mäiseen kilpailutapaan ja kohuntuotantoon, riskit ovat suuret. Formatisoituna tosi-tv:nä missikisa olisi vain yksi reality-tv-ohjelma muiden joukossa. Sen elinkaari tuskin kestäisi puolta vuosikymmentäkään.

Lisäksi täytyy ottaa huomioon, että Miss Suomi on kärsimästään markkina-arvon laskusta huolimatta yhä kansallinen instituutio, jonka muuttaminen olisi sama kuin yrittäisi vaihtaa puoli yhdeksän tv-uutisten lähetysaikaa. Pyhien asioiden kanssa ei pelleillä!

Mainokset


7 Responses to “Kohuilla tekohengitystä missikisoille”

 1. 1 Edith

  Se on Mariel Mettälä!

 2. Osassa Suomea varmasti Mehtälä… mutta korjataan. Hienoa havaita, että joku lukee tätä blogia.

 3. Kiitos veliseni.
  Eikun tänne kommentoimaan:
  http://neitib.helmiblogit.mtv3.fi/

  Laitoin privameiliä utaasi. Jonkinsortin yhteistyö voisi olla rattoisaa :)

 4. ”Olen viime aikoina ahminut 90-luvun puolivälin iltapäivälehtiä. Ne olivat mahtavia aikoja!”

  joo, sellainen 3000 juttua tein 1990-luvun alussa, oli ne. Hyvä, että joku on huomannut eron.

 5. Ihan hyvään suuntaan ovat missikisat nykyään menneet, vaikka suosio onkin vielä laskussa. Ehkä vain nykyään tulee niin paljon kaikkea missä voi äänestää ja vaikuttaa ja muutenkin kauneusihanteet ovat vaihtuneet median vaikutuksen myötä vähän erilaisiksi kuin mitä missiaate yrittää vaalia. toivottavasti puhtaus ja luonnonmukaisuus säilyy myös jatkossa tässä kilpailussa.


 1. 1 Havaintovihko - Tuomo Björkstenin blogi » Blogin arkisto » Markkinointikoneisto hyppyyttää toimittajia
 2. 2 Päivän hitti: Tarja Smura « Skandaalin polttopisteessä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: