Mieti vielä, ennen kuin avaat suusi

31Lok07

halme.jpgMukava havaita, etten ole tutkimuksineni yksin tässä universumissa. Löysin tällä viikolla professori Mats Ekströmin (Örebron yliopisto) ja dosentti Bengt Johanssonin (Göteborgin yliopisto) seminaariesitelmän ”puheskandaaleista”. Ruotsalaiset ovat väännelleet ja käännelleet täsmälleen samoja käsitteitä kuin minäkin viime aikoina. Heidän artikkelinsa aiheesta ilmestyy Media, Culture & Society -lehdessä tänä syksynä, ellei ole jo ilmestynytkin. He ovat mielestäni oikeilla jäljillä, mutta jotain jää silti puuttumaan.

Ekström ja Johansson perustavat pohdintansa tässäkin blogissa monesti mainittuun Political Scandal – The Power and Visibility in the Media Age -kirjan (2000) tekijän John B. Thompsonin teorioihin ja käsitteisiin. Thompsonhan jakaa politiikan skandaalit kolmeen luokkaan: seksi-, talous- ja valtaskandaaleihin. Ruotsalaiset toteavat, että Thompsonin luokittelusta puuttuu yksi tärkeä skandaalityyppi, nimittäin puheskandaalit (talk scandals), jotka eivät ole vain median välittämiä ja dramatisoimia tapahtumia vaan myös useimmissa tapauksissa syntyvät mediassa.

Puheskandaalit eivät täytä Thompsonin skandaalien keskeisimpiä kriteereitä, rikkeen salailua ja sen paljastamista. Puheskandaalissa rikkomus ei välttämättä tapahdu muilta salassa vaan median valokeilassa. Puheskandaali syntyy nimensä mukaisesti ilmauksista ja puheesta. Olennaista on, mitä tietyssä asemassa olevien ihmisten sallitaan sanovan ja kuinka heidän pitäisi käyttäytyä puhuessaan julkisesti.

Suomalaisena esimerkkinä politiikan puheskandaalista voisi mainita vaikkapa kansanedustaja Tony Halmeen (ps) möläytyksen presidentistä 2003. Halme teki päätelmiä Tarja Halosen seksuaalisesta suuntautumisesta sillä perusteella, että tämä oli toiminut aiemmin Setan puheenjohtajana. Tuleva kansanedustaja laukoi kommenttinsa Yleisradion haastattelussa, josta minä ja toimittajakollegani poimimme uutisen Ilta-Sanomiin, mistä sitten syntyi lyhytkestoinen poliittinen skandaali heti Halmeen kansanedustajauran alkajaisiksi. Seuraavana päivänä Halme kiiruhtikin jo pyytämään anteeksi presidentiltä.

Ekström ja Johansson ovat tehneet hyvää työtä. Olen itse kamppaillut saman ongelman kanssa, kun olen yrittänyt sovittaa suomalaisia mediaskandaaleja Thompsonin raameihin. Puheskandaalit, tai miksi niitä sitten mieluiten kutsuttaisikaan, ovat ehdottomasti yksi keskeinen skandaalityyppi, jota Thompson ei ole noteerannut.

Oman laajan skandaaliaineistoni perusteella en kuitenkaan pidä ruotsalaistenkaan määritelmää riittävänä. Miksi pitäytyä vain puheeseen ja ilmaisutapoihin? On huomioitava myös pahennusta herättävät, henkilön asemaan sopimattomat eleet ja teot, joihin ei välttämättä liity salailua tai kiistämistä. Ne ovat tyylipuhtaita emämunauksia ja skandaaleja, joilla voi olla dramaattisia seurauksia. Tv-selostaja Anssi Kukkonen katoaa mäkiviikolla (1980), valtakunnansovittelija Jorma Reini lähettää kikkelikortin tasa-arvovaltuutetulle (1990),ministeri Kari Häkämies sammaltaa aamu-tv:ssä (2000), F1-kuljettaja Kimi Räikkönen kännää housut kintuissa (2005). Ja niin edelleen.

Thompsonin kriteereillä nämä tapaukset eivät olisi skandaaleja, ja puheskandaalin rimankin ylittäisi ehkä vain Häkämiehen mongerrus. Jotain skandaaleja nekin kuitenkin ovat, mutta nimeä en ole vielä keksinyt.

Erilaisten konseptien kehittely ei ole tietenkään haitaksi, jotta monimutkaiset sosiaaliset ilmiöt, kuten skandaalit, tulevat helpommin tarkasteltaviksi ja ymmärrettäviksi. Teen itse empiiristä tutkimusta, jolloin skandaaleja luokitellessani viime kädessä viisveisaan Thompsonin, James Lullin ja Stephen Hinermanin tai Mats Ekströmin ja Bengt Johanssonin kategorioista. Toki ne ovat hyviä kehikoita, joita vasten voin omaakin aineistoani peilata, mutta eivät ne välttämättä ole sellaisenaan käyttökelpoisia tässä tutkimuksessa.

Mainokset


2 Responses to “Mieti vielä, ennen kuin avaat suusi”


  1. 1 Verokarhun hellässä syleilyssä « Skandaalin polttopisteessä
  2. 2 Umpikujasta pääsee vain antautumalla « Skandaalin polttopisteessä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: