Media tumput suorina talousskandaalien edessä

05Lok07

Huomasin eilen Ylen Teksti-tv:stä uutisen, jonka mukaan tulli epäilee lappeenrantalaista huolintayhtiötä ja teräsyhtiö Outokumpua törkeästä väärennöksestä ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Arvelin saavani lukea asiasta lisää viimeistään seuraavan päivän lehdistä, mutta olin väärässä.

STT ei tehnyt asiasta sähkettä. Hesari ja iltapäivälehdet vaikenivat. Edes Taloussanomista en löytänyt aiheesta riviäkään.

Tänään HS kertoo kaksipalstaisessa pikku-uutisessa, että Saksalainen elektroniikkakonserni ja Nokian kumppani Siemens on saanut korruptiosta sakkoa 201 miljoonaa euroa. Kaksi palstaa 201 miljoonalle eurolle? Taloussanomissa ei tästäkään mitään.

Taloussanomat on sentään uhrannut kaksi palstaa uutiselle ”MTK kiistää ratsian puukartellijutussa”. Uutisen mukaan kilpailuvirasto selvittää metsänomistajien epäiltyä hintayhteistyötä ja olisi tehnyt ratsioita MTK:n tiloihin, minkä liitto kieltää. Hesarissa on aiheesta yksipalstainen tumppi.

1980-90-luvuilla korruptiosta ja taloussotkuista leivottiin skandaali jos toinenkin, mutta nyt taitaa kaikki aika mennä tv-maajussien maataloustukien selvittelyyn ynnä muuhun vastaavaan. Mihin katosi 90-luvun uljas tutkiva journalismi, joka ei herroja kumarrellut?

Myönnettäköön, että talousrikosten käsittely mediassa on vaikeaa, työlästä, vaatii sekä talous- että rikosjournalismin erikoisosaamista ja sellaista kontaktiverkostoa liike-elämään, jota yhä harvemmalla toimittajalla on. Lisäksi yksityisen puolen rahojen vahtiminen tuntuu olevan medialle erityisen hankalaa, koska kaikki tiedot eivät ole samalla tavoin julkisia kuin esimerkiksi valtionhallinnossa.

Taloussotkuihin liittyy myös resonanssiongelma. Jos käsiteltävät asiat ovat liian monimutkaisia ja liian kaukana suomalaisen lukijan arkielämästä, uutinen ei resonoi eli se ei kiinnosta suurta yleisöä. Talouslehdissäkin mietitään yleistä kiinnostavuutta entistä enemmän, jolloin voimavarat keskitetään helpompiin ja palkitsevampiin juttuihin.

Talousskandaaleissa pelimerkit ja taustalla luuraavat tekijät ovat kuitenkin niin isoja, että niiden esiinkaivaminen palkitsisi tekijänsä, lukijansa ja koko yhteiskunnan monin verroin paremmin kuin helppojen pikavoittojen metsästäminen. Panen toivoni siihen, että tulevaisuudessa printtitoimittajille jäisi enemmän aikaa tällaisten asioiden penkomiseen, kun nettiväki hoitaa nopeutta vaativan uutisoinnin ja painettu lehti joutuu miettimään oman roolinsa uudelleen. 

Mainokset


One Response to “Media tumput suorina talousskandaalien edessä”

  1. 1 Einari Mankeli

    Olisiko syy vaikenemiseen Outokummusta siinä, että kyseessä on saakelin vanha uutinen, jossa ei ilmennyt mitään muuta uutta kuin tämän huolintayhtiön kotipaikkakunta? t: nimimerkki ”Wild guess”


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: