Kansan pitää nyt skarpata

23syys07

Helsingin Sanomat kertoo tänään Suomen Gallupin tutkimuksen pohjalta, että joka neljäs suomalainen luulee virheellisesti Alpo Rusin ja Ilkka Kantolan saaneen tuomion rikoksesta. Peräti joka toinen suomalainen luulee, että Anneli Jäätteenmäki ja Jari Isometsä olisi tuomittu rikoksesta.

Eikö ole siis tiedotettu riittävästi vai eikö sanoma ole mennyt perille?

Entinen Turun piispa Ilkka Kantola pitää tulosta hätkähdyttävänä.

Herää kysymys, että noinko väärä kuva ihmisillä syntyy lähinnä ip-lehtien kirjoittelusta.

– Ilkka Kantola (HS 23.9.2007)

Entisen pääministerin Anneli Jäätteenmäen (kesk) mielestä ihminen on leimattu ja tuomittu, olipa oikeudenkäynnin lopputulos mikä tahansa. Hänestä on viestimien tehtävä miettiä, voitaisiinko syyttömien leimaaminen jotenkin estää.

Sattuneesta syystä sekä Kantolan että Jäätteenmäen tapauksen lehtikirjoitukset ovat hyllyssäni siististi mapitettuina. Niissä ei vihjata siihen suuntaan, että Kantola olisi syyllistynyt rikokseen avioliiton ulkopuolisessa suhteessaan. Jäätteenmäen tapauksessa käynnistyi poliittisen mylläkän rinnalla rikosoikeudellinen prosessi, jossa Jäätteenmäkeä syytettiin yllytyksestä ja avunannosta virkasalaisuuden rikkomiseen. Näistä epäilyistä media tietenkin kertoi, kuten myös siitä, että hän lopulta vapautui syytteistä. Salaisten tietojen käyttöön liittyvää moraalista dilemmaa tämä ei kuitenkaan pyyhkinyt pois.

Kuten olen aiemmin todennut, skandaalissa on aina kysymys moraalikoodien ja normien rikkomisesta. Oikeudessa ei puida moraalikysymyksiä – se on median tehtävä.  Piispa ja pääministeri ovat asemansa puolesta henkilöitä, joiden halutaan elävän niin kuin opettavat. Ihmiset muodostavat uutisoinnin, muiden ihmisten mielipiteiden sekä omien mielikuviensa ja tietojensa pohjalta heistä käsityksensä, joka voi olla ihan mitä tahansa maan ja taivaan väliltä.

Imagotutkija Erkki Karvonen toteaa HS:ssa, että ihmisillä menevät rikosoikeudelliset, poliittiset ja moraaliset tuomiot sekaisin. Pitäisikö median siis kantaa vastuuta siitä, että yleisö ei perehdy uutisoituihin asioihin riittävästi, eikä ymmärrä tai muista lukemaansa oikein juuri sillä sekunnilla, kun joku sattuu soittamaan Suomen Gallupilta?

Omaa tietämystään syyttömistä ja syyllisistä voi testata Hesarin Konnia vai kunnon väkeä? -nettitestissä.

Mainokset


One Response to “Kansan pitää nyt skarpata”

  1. MTV3:n rikostoimittaja Jarkko Sipilä kommentoi asiaa tänään Elinkautinen-blogissaan: http://www.mtv3blogi.com/elinkautinen/?p=91


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: