Lähteet hallintaan

10syys07

reflogo.jpgMainio apuohjelma tutkijalle, kirjan tekijälle tai gradun kasaajalle on internetissä toimiva RefWorks. Tästä sovelluksesta vinkkasi aikoinaan Mari Koo, ja havaitsin sitten, että ohjelma kuuluu myös oman yliopistoni palveluihin. Kun kysyin tutkijakollegoiltani RefWorksista, kukaan ei ollut siihen vielä tutustunut.

Ensin ihmettelin, mitä hyötyä on kirjallisuuslähteiden alkuperätietojen kokoamisesta johonkin erilliseen tietokantaan nettiin. Yhtä hyvinhän samat tiedot voi itse nakutella Word-tiedostoon. Tarve tällaiselle hallinnointiohjelmalle löytyi kuitenkin pian tutkimuksen edetessä ja lähdeteoskasan kasvaessa.

refkoko.jpgAinakin EBSCO:n tietokantojen sähköisten lähteiden siirto RefWorksiin onnistuu suoraan hakujen yhteydessä. Ohjelmalla voi myös muotoilla ja tulostaa lähdehakemiston lukuisilla eri tavoilla. Itseäni hyödyttää eniten paisuvan lähteistön organisointimahdollisuus ja viitteisiin liitettävissä olevat muistiinpanot. Luen läpi jonkin opuksen tai artikkelin, kirjaan sen alkuperätiedot RefWorksiin, lisään omat kommenttini ja talletan lähteen sille kuuluvaan kategoriaan.

Helpottaa kummasti sitä kakofoniaa, joka syntyy, kun on erilaisia lippusia ja lappusia työpöydillä ja kaapistoissa kotona ja työpaikalla sekä sekalaisina tiedostoina kolmella eri tietokoneella.

Mainokset


3 Responses to “Lähteet hallintaan”

 1. 1 Teemu Palokangas

  Olen samassa lähdeluettelon laajenemisvaiheessa ja samalla ihmetellyt, että lähteidenhallintaohjelmista ei puhuta eikä niistä anneta kummempia suosituksia. Lähdeluettelon tarkistaminen ja muodon hionta eri yhteyksiin sopivaksi vie kuitenkin huomattavan paljon aikaa.

  Itse testasin RefWorksiä ja pidin sitä hieman kankeana. Päädyin Zoteroon http://www.zotero.org jonka pitäisi pysyä ilmaisena myös tulevaisuudessa. Toimii Firefox-selaimen lisäosana ja osaa imuttaa lähteitä suunnilleen kaikista mahdollisista paikoista Tamcatista Amazoniin ja Library of Congressiin.

 2. 2 Juho

  Jo pelkän gradun/dipan teossa sopiva lähteidenhallinta työkalu helpottaa kummasti elämää. Itse käytin ilmaista ohjelmaa nimeltä jabref, joka hallitsee latex puolelta tuttua bibtex kantaa ja sijaitsee siis ihan paikallisesti omalla tietokoneella.

  Yleisesti ottaen lähdeviitteiden hallinta on mainio esimerkki siitä, miten ihmiset tekevät hirveän määrän käsityötä kun eivät osaa/tiedä laittaa tietokonetta töihin.

 3. Hitautena ilmenevä kankeus on todellakin RefWorksin ongelma. Pystyn elämään sen kanssa, koska ohjelman käyttötarve on vain hetkittäistä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: