Suomettuneet Linnan juhlat

02Elo07

Osattiin sitä 1990-luvullakin vaieta joistakin asioista hienotunteisesti. Edesmenneestä runoilija Arto Melleristä kerrotaan tarinaa, jonka mukaan hänet jouduttiin poistamaan Linnan juhlista päihtymyksen vuoksi 1992. Eikö siinä nyt ainakin ollut skandaalin ainekset, vaikka kyse olikin boheemista taiteilijasta, jolta jotain tuollaista saattoi odottaa?

arto.jpgTarkistetaanpa.

IS:n 7.12.1992 etusivulla koreilee ”Rennyn ja Assin tanssi”. Linnan juhla -sivuston kannessa tanssivat suu messingillä Lenita Airisto ja kansanedustaja Pekka Räty.  Sisäsivuilla esitellään kuvakavalkadi saapuvista ja tanssivista juhlavieraista. Arto Melleri vaimoineen löytyy sivulta B19. Pariskunta nimetään ”illan rennoimmiksi” vieraiksi.

”Liehuvatukkainen Arto Melleri oli löytänyt ylleen frakin, mutta paidankaulus oli taiteellisesti avoin. Suurinta huomiota viimeistellyssä vierasjoukossa herättivät Mellerin vallattomasti liehuvat suortuvat.”

Eihän sitä tietysti kaikkea ehdi havainnoimaan lyhyessä ajassa väkijoukon puserruksessa, joten ehkäpä Melleri-skandaali puhkeaa vasta seuraavan päivän lehdessä, johon yleensä tiristetään kaikkein herkullisimmat toilailut Linnan jatkoilta.

Vaan ei. Kahdeksannen päivän lehden etusivulla ei ole halaistua sanaa Melleristä eikä Linnan juhlista. Sisäsivuillakin vain pieni juttu Pekka Saurin tulevasta perheenlisäyksestä, josta oli tehty havainto juhlissa.

Yhdeksännen päivän etusivulta Melleri löytyy! Otsikkona lupaavasti ”Arto Melleri: Finlandia-vuosi meni hösseliksi”. Pitkässä haastattelussa ei kuitenkaan puhuta Linnan juhlista mitään.

Kymmenentenä päivä paukahtaakin sitten jo uutispommi prinsessa Dianan ja prinssi Charlesin erosta, joten Mellerin voi unohtaa. Ei tullut skandaalia.

Helsingin Sanomien Kari Huhta puuttui tähän epäkohtaan 13.12.1992:

”Miksi sadoissa presidentinlinnan itsenäisyyspäiviä käsitelleissä television, radion, sanomalehtien ja aikakauslehtien selostuksissa jäi lähes maininnatta, että Tove Jansson rikkoi rohkeasti vanhan tabun tulemalla Linnaan yhdessä elämänkumppaninsa Tuulikki Pietilän kanssa? Tai miksi ei sanottu selkeästi, että runoilija Arto Melleri oli juhlissa päissään kuin Ellun kana?”

Huhdan mielestä Janssonin kohdalla hiljaisuus ei johtunut suvaitsevaisuudesta vaan suvaitsemattomuudesta, jossa tiedotusvälineet on tehty samasta puusta kuin niiden yleisö. On helpompaa höpistä Tellervon vanhasta hameesta, koska ajatus ihaillun lastenkirjailijan poikkeavuudesta aiheuttaa vielä vaivautuneisuutta, Huhta arveli.

”Arto Melleri oli vuorostaan eri selostusten mukaan Linnassa ’iloinen’ ja ’rentoutunut’, minkä lisäksi hänen tukkansa oli sekaisin. Kun hän saapui kättelyjonossa presidentti Mauno Koiviston kohdalle, tv-ohjaaja vaihtoi äkkiä kameraa. Lopulta Melleri ’joutui poistumaan’ ennen avovaimoaan. En tarkoita, että tiedotusvälineiden olisi pitänyt yhteen ääneen paheksua Mellerin känniä, mutta epäilen, että vaikeneminen kielii kohtuuttomasta samastumisesta valtiovaltaan. Tiedotusvälineet ottivat itselleen osavastuun presidentti ja rouva Koiviston järjestämien juhlien onnistumisesta eivätkä halunneet häiritä Suomen 75-vuotispäivien harrasta tunnelmaa. Kohtuutonta samastumista valtiovaltaan on aiemmin kutsuttu suomettumiseksi ja itsesensuuriksi”.

Mikä niissä juhlissa on niin pyhää?

Mainokset


2 Responses to “Suomettuneet Linnan juhlat”

 1. 1 Jörö

  Linnan juhlat ovatkin aina olleet pukujuhla, jossa suurin skandaali taitaa olla se, jos presidentti erehtyy pukeutumaan muinaisajan pukuun.
  Aikansa skandaali oli Linnassa pukeutumisetikettiä rikkonut Sinnemäki t-paidassaan tai Kekkosen juhlissa nähdyt useat samanlaiset Vuokko-puvut!
  Mikä tekee etikettivirheestä skandaalin? Se, että Lordin vaimo saapuu etiketin vastaisesti yksin juhliin
  tai,jos kumppani on juhlissa samaa sukupuolta? Aika pienestä skandaalit taitavat syntyä.

 2. 2 Aasi

  Muistelen, että ko. vuonna -92 Ylen tai Maikkarin lähetyksessä linnan vieraiden tyyliä oli kommentoimassa muotimoguli Laila Snellman, joka kehui A. Mellerin boheemia vaatetusta ja toivoi tilaisuuteen lisää sen kaltaisia poikkeuksia jäykästä pukukoodista.

  Tarinan mukaan Melleri ehti myös kärytellä kannabista linnan miestenhuoneessa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: