Ei enää yksin!

30Hei07

Tämä blogi toimii mediaskandaaleja koskevan väitöstutkimukseni kehitysalustana ja toivottavasti myös palautekanavana itselleni päin. Lopullisesta tekstistä tulee aina vankempaa, jos ajatuksiaan on ensin testannut muilla. Kirjoittavana toimittajana minulla on ollut käytössäni kollegoiden ammattitaito, graduntekijänä taas sain paljon palautetta yliopiston seminaariryhmistä, mutta väitöskirjan tekijänä tunnen kosmista yksinäisyyttä. Jospa tätä kautta löytyisi joku, joka ymmärtäisi ja kuuntelisi.

Uskon myös siihen, että jos journalismilta ja yhteiskunnalta vaaditaan yhä suurempaa läpinäkyvyyttä, myös tieteen tekemisen pitäisi olla avointa ja läpinäkyvää. Tässä sitä nyt kokeillaan. Silläkin uhalla, että joku copypastettaa blogista keskeneräisen tutkimuksen ajatukset ja tulokset omiin nimiinsä ja jättää alkuperäisen lähteen nerokkuuden kunniatta. Arvioin kuitenkin blogin tuomat hyödyt suuremmiksi kuin haitat.

Taustaksi kerrottakoon, että tutkin parhaillaan Tampereen yliopiston Journalismin tutkimusyksikön palkkaamana tutkijana iltapäivälehtien muutosta suhteessa koko mediakentän ja yhteiskunnan muutokseen 1985-2006. Kesällä 2008 päättyvän tutkimuksen ajan olen vapaalla Ilta-Sanomista. Kolme vuotta sitten ilmestyneessä gradussani Alaston lööppi tutkin tabloid-lehtien myyvimpiä uutisaiheita ja lööppien dynamiikkaa.  

Iltapäivälehtien muutosta tutkiessani kerään samalla aineistoa myös väitöskirjaani, joka rakentunee samoille perustuksille. Näkökulma kuitenkin tarkentuu mediaskandaalien muutoksen tutkimiseksi. Juuri nyt koko ajan täydentyvä skandaaliaineistoni kattaa kaikki Ilta-Sanomien etusivujen skandaalit 14 vuodelta 1980-2006 sekä vinon pinon niiden seurantajuttuja sisäsivuilta. Aikajänne saattaa vielä pidentyä, ja mukaan tulee myös muita lehtiä vertailuaineistoksi. Kaikkia noita juttuja en aio analysoida, mutta haluan kattavan kokonaiskäsityksen ilmiön kehityskulusta, ennen kuin ryhdyn ruotimaan sitä tarkemmin.

Blogin ehdottomasti parhaisiin puoliin kuuluu se, että se pakottaa tekijänsä jäsentelemään omia ajatuksiaan ja tuottamaan valmista tekstiä. Minulla on reilut kolme viikkoa aikaa saada aikaan jotain konkreettista ennen esitystäni Julkinen/yksityinen-seminaarissa Tampereella. Näkemieni abstraktien perusteella monen alustajan työ liippaa läheltä omaa väitöskirjaani, joten odotan kiinnostuneena, mitä tuleman pitää.

Mainokset


5 Responses to “Ei enää yksin!”

 1. 1 PA

  Mielenkiintoista. Olisi sittenkin hyvä, jos nuo linkkien esikatselut eivät olisi käytössä blogin sisäisissä linkeissä, sillä niissä ne häiritsevät suotta.

  [Minusta ne eivät ole nykyisellään kovin hyvä ajatus missään, mutta tuo nyt on makuasia.]

 2. 2 Pasi

  Pakkoko niiden päälle on kursoriasi lykätä?

  En nyt äkkiseltään löytänyt asetuksista kohtaa, josta toiminnon saa pois päältä. Vai onko se selainkohtainen asetus?

 3. 3 PA

  En minä nyt tämän vuoksi jätä muuten kiinnostavaa blogia lukematta. Huomasin vasta, että blogi sijaitsee WordPress.comissa, joten sinulla ei välttämättä ole edes mahdollisuutta laajennuksen asetusten säätämiseen.

  Toiminto on olemassa, jotta ennen linkin klikkaamista voisi esikatselusta päätellä, haluaako ylipäänsä siirtyä kohdesivulle. Moinen tarve on syntynyt siitä, että ihmiset eivät usein kerro kyllin selvästi, mitä linkin takaa löytyy, vaan käyttävät pahimmassa tapauksessa linkkisanana sanoja, kuten täällä ja tässä.

  Continue Reading… -linkki on sikäli oiva, että se kertoo itsessään, minne se johtaa, joten esikatselu on tuossa tilanteessa hyödytön. Siitä huolimatta se on edelleen häiritsevä viedessään huomiota ja ylipäänsä tehdessään jotain pyytämätöntä ja yllättävää.

  Linkin klikkaaminen ilman kursorin viemistä linkin päälle on varsin haastavaa… Myös sivua alaspäin vieritettäessä (rullalla tai nuolinäppäimillä) kursori osuu usein itsestään johonkin linkkiin, etenkin jos linkkiteksti sattuu olemaan koko rivin mittainen, jolloin esikatseluluukku hyppii silmille, vaikka käyttäjä olisi oikeasti lukemassa eri kohtaa tekstistä.

 4. Esikatselut saa pois Ulkoasu —> Extras -kohdasta.


 1. 1 Haussa vanhoja skandaaleja « Skandaalin polttopisteessä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: